Het afscheid

Wat gebeurt er op de dag van het afscheid?

Tijdens de afscheidsdienst ben ik er ter ondersteuning van u en uw naasten. Als u dat wilt, kan ik de ceremonie leiden. Dan heet ik, namens u, de aanwezigen welkom en spreek ik een openingswoord uit. Tijdens de afscheidsceremonie zal ik de verschillende sprekers vragen om naar voren te komen. Ook zorg ik ervoor dat de gekozen muziek op het juiste moment gaat spelen. Ik ondersteun u bij het vertellen van het levensverhaal of vertel dit namens u (indien u hiertoe zelf niet in staat mocht zijn).

Het mooiste is dat u en uw naasten zoveel mogelijk zelf doen zodat het ook uw afscheid is. De ervaring leert dat dit u goed kan helpen in het rouwproces.

Natuurlijk ben ik er voor u op de manier die u wenst. Op de voor- of achtergrond, ik sta er voor u. Mijn bedoeling is om u en uw dierbaren een waardig, herkenbaar, persoonlijk en warm afscheid te geven.

Hoe kijkt u terug op het afscheid?

Een aantal weken na de dag van het afscheid, neem ik contact met u op. Als u wilt, maken we een afspraak om nog een keer bij elkaar te komen. De meeste nabestaanden vinden het fijn om onze samenwerking op deze manier af te sluiten. Zeker na zo’n intensieve tijd.

Graag hoor ik hoe het met u gaat en hoe u de dienst heeft ervaren. Ik zal u een luisterend oor bieden. Gewoon om te zien of alles naar wens is geweest, of u nog vragen heeft of dat u misschien nog verbeterpunten heeft voor mij.
Daarna neem ik afscheid van u.

Misschien vindt u het telefoongesprek voldoende. Dat kan natuurlijk ook, dan nemen wij op dat moment afscheid van elkaar.

Reacties zijn gesloten.